Kezdőlap > News and politics > A 32 és 64 bites határok

A 32 és 64 bites határok

2005. szeptember 29. csütörtök

Mi a baj a 32 bites architektúrával?

A 32 bites architektúrával sajnos az a baj, hogy max. 4 GB-ot (2^32) lehet vele közvetlenül megcímezni.
Ezt a 4 GB-ot pl. a Windows alapvetően 2+2 GB-os részekre osztja. Vagyis, saját maga garantáltan soha se lépi át a 2 GB-os korlátot (de lehet, hogy csak 256 vagy épp 512 MB-ot használ el), vagyis a többieknek a 2 GB biztosan megmarad (gondolom több is maradhat, ha Windows a saját részét nem használja el). Namármost, paraméterezéssel át lehet állítani a 2+2 arányt 1+3 GB-ra, azaz ekkor a Windows garantáltan nem használ 1 GB-nál többet, így mindenkinek másnak marad a 3 GB.

Létezik egy további kiterjesztés, amit PAE-nek (Physical Address Extensions) hívnak. Ezzel a módszerrel 32 bit
alatt Windows Server 2003, Enterprise Edition-el 32 GB, Windows Server 2003, Datacenter Edition-el pedig 64 GB memóriát lehet használni akkor, ha az alkalmazás (pl. Oracle) képes erre. Fontos tudni, hogy PAE használatakor a közvetlenül megcímezhető fizikai memória nem változik (azaz, normál esetben továbbra is marad a 4 GB-os fizikai korlát).

Például az Oracle adatbázis-kezelő a VLM (Very Large Memory) technológiájával max. 6 GB-ot tud felhasználni, tehát hiába lenne akár 32 GB memória, az ott csücsülne feleslegesen, mert alig akad olyan alkalmazás, amelyik ezt ki tudná használni.

Egy 64 bites arcitektúrával 2^64, vagy 16 exabyte (1.6×1^19) memóriát lehet közvetlenül megcímezni. Az összes Windows x64 Editions képes mind a 16 TB memóriát megcímezni. Alaphelyzetben a Windows egyébként 8+8 TB-ra osztja, amelyből garantálja, hogy 8 TB-nál nem használ többet. A maradék az alkalmazásoké (pl.: Oracle-é).

Nagyon hasonló adatok olvashatók a Linux esetén is. Itt mindegyik disztribúció ugyanazzal a tulajdonsággal rendelkezik,  mivel a kernel mindegyikben egyforma (mondjuk 2.6-os). A linux-mm.org és kerneltrap.org információja szerint ez 32 bites, x86-os architektúrán 4 GB, melyből 1 GB-ot fenntart magának, 3 GB-ot pedig az alkalmazásoknak. A Linux-okon ugyanúgy létezik a PAE-nek (Physical Address Extension) kiterjesztés, amely módot ad arra, hogy maximum 64 GB-ig használható legyen a memória. Persze, ha az alkalmazás nem képes ezt kihasználni, akkor annyi… A 64 bitesLinux lényegében ugyanaz, mint fentebb.

A témához kapcsolódó webhelyek:

  – Windows Server 2003 x64 Editions Deployment Scenarios
  – The Joy of 64-Bit Fortran
  – 64-Bit Computing in Theory and Practice
  – Benefits of x64 for Audio Workstations
  – Execute Disable Bit Functionality
  – AMD64 and Enhanced Virus Protection
  – Patching Policy for x64-Based Systems
  – Writing Secure Code, 2nd Edition
  – Microsoft Security Developer Center: Execution Protection
  – Information about Windows Server 2003 x64 Editions

Kategóriák:News and politics